Blaty

Hurtownie, firmy, dystrybutorzy, kamieniarstwa

Kamień naturalny

KOMINKI

Maszyny kamieniarskie- skup,sprzedaz, zamiana

Narzędzia skup,sprzedaz,zamiana

Obróbka kamienia

Fototechnologia

Witam :) jestem zainteresowany fototechnologią znalazłem w necie krótki kurs procesu piaskowania zdjęć na kamieniu. chciałbym się jednak o kilka rzeczy zapytac ponieważ nie wszystko jest dl;a mnie jasne.

[quote]Cały proces można przedstawić w kilku krokach:

1. Należy przygotować projekt, np. zdjęcie, za pomocą odpowiedniego oprogramowania i wydrukować je na odpowiednich mediach(rodzaj kalki technicznej) za pomocą zwykłej drukarki atramentowej;

2. Wydrukowany projekt należy przenieść na folię za pomocą naświetlarki z lampami UV;

3. Zależnie od rodzaju folii do fototechnologii trzeba za pomocą wody wypłukać naświetlone elementy lub w przypadku najnowszej folii Rapid Mask jedynie odkleić warstwę zabezpieczającą;

4. Przykleić folię na powierzchni, która będzie piaskowana, stosując specjalny klej;

5. Odkleić warstwę zabezpieczającą energicznym ruchem z piaskowanej nawierzchni;

6. Należy za pomocą piaskarki (najlepiej kabinowej lub z obiegiem otwartym) wypiaskować projekt - bardzo istotne jest zastosowanie specjalnego bardzo drobnego ścierniwa;

7. Można za pomocą farby w sprayu pomalować realizowany projekt w celu uzyskania lepszego efektu;

8. Pozostałości folii można usunąć zdrapując je bądź zmywając wodą.[/quote]

[b]Należy przygotować projekt[/b] w jaki sposób? wystarczy zrobić zdjęcie w skali odcieni szarości i wycinając tło?

[b]wydrukować je na odpowiednich mediach(rodzaj kalki technicznej) [/b] chodzi o folię do fototechologi? np taką: [URL=http://www.abra.pl/content/rapid-mask-50-μ-arkusz]FOLIA DO FOTOTECHONLOGII[/URL]

[b]Wydrukowany projekt należy przenieść na folię za pomocą naświetlarki z lampami UV;[/b] w jaki sposób dokładnie to zrobić? :/ czy zamiast naświetlarki wystarczy zwykla jarzeniówka UV?

[b]stosując specjalny klej;[/b] jaki to klej? :/

proszę o pomoc ponieważ nie zamierzam wydać kilkunastu tysięcy na sprzet do piaskowania pozdrawiam :) :-]

Autor: egemini, dodano: 04.06.2010 o 14:42

Komentarze (0)

Brak komentarzy, dodaj swój i bądź pierwszy!

Dodaj komentarz

Komentarz:

Autor: